Budget bruiloft tips

Hoe plan je de bruiloft van je dromen wanneer je een beperkt budget hebt? Ik geef je 7 tips & ideeën om geld mee te besparen op jullie grote dag. Je hoeft ze natuurlijk niet alle 7 toe te passen, maar zelfs met 1 of 2 van de tips kun je al een flink verschil maken! Zeker op je save the date en trouwkaart kun je gemakkelijk geld besparen zonder in te leveren op kwaliteit, daar heb ik een gouden oplossing voor gemaakt.

1. Stel een realistisch budget op voor je budget bruiloft

Misschien een klein beetje een open deur, maar het op papier zetten van je budget is een handig startpunt. Noteer hoeveel geld je wilt uitgeven aan je bruiloft, en aan welke aspecten. Denk aan de uitnodigingen, de locatie, de catering, decoraties en natuurlijk de jurk en het pak. Door alles direct inzichtelijk te maken kun je gerichte keuzes maken en niet per ongeluk over je budget gaat.

2. Houd het klein en intiem

Is groter altijd beter? Niet als je het mij vraagt! Maar ik ben meer een introvert type en hou het graag wat meer ingetogen. Een intieme bruiloft met alleen jullie favoriete mensen kan juist heel speciaal zijn. Wanneer je de gastenlijst beperkt tot directe familie en beste vrienden bespaar je automatisch op alle kosten voor de catering en de locatie, én kun je ook echt quality time doorbrengen met de mensen die het belangrijkst voor jullie zijn. Maar wanneer jij juist geniet van een groot feest met zo veel mogelijk mensen, dan zou ik deze tip skippen. Het is in ieder geval iets om goed over na te denken!

Hoe knusser hoe gezelliger, als je het mij vraagt. 🙂

3. DIY decoraties voor je budget bruiloft

Doe het lekker zelf! Met zelfgemaakte decoraties kun je geld besparen én geef je je bruiloft direct een persoonlijk tintje. Maak bijvoorbeeld zelf bloemstukken, welkomstborden (van bijvoorbeeld hout of krijtbord) en gepersonaliseerde bedankjes. Op Pinterest staan honderden tutorials om je op weg te helpen. Begin er wel ruim op tijd mee, zodat je op het gemak wat ideetjes kunt uitproberen en daarbij geen stress hebt dat het allemaal snel af moet. Betrek eventueel een vriendin of familielid erbij zodat jullie dit samen kunnen regelen en diegene alles klaar kan zetten op de trouwdag zelf.

De bewegwijzering en welkomsborden zijn superleuk om zelf te maken van stukken sloophout! Met witte verf kun je leuke teksten erop schrijven.

Leuke bedankjes kun je ook zelf maken! Stop bijvoorbeeld een leuke of lekkere traktatie in een kraft envelopje.

Met folie ballonnen vul je gemakkelijk een grote ruimte en creëer je gemakkelijk een feestelijke sfeer. Bind ze aan een touwtje om zelf gemakkelijk een slinger te maken. Ze zijn ook nog eens super goedkoop! 🙂

4. Huren in plaats van kopen

Eigenlijk is het natuurlijk best zonde om duizenden euro’s uit te geven aan items die maar één keer gebruikt gaan worden. Vind je dat ook, dan is het de moeite waar om eens te kijken of je dingen kunt huren! Er zijn tegenwoordig veel leuke bedrijven die decoraties en zelfs hele barren, backdrops en spelletjes te huur aanbieden. Alles wat je niet zelf nieuw hoeft te kopen kan een besparing zijn. Google eens op “bruiloft huren” om te oriënteren. Alles wat je leuk lijkt kun je gelijk noteren bij het budget van tip 1.

5. Bespaar op je save the date en trouwkaart dankzij mijn sjablonen

Mijn nummer 1 tip is uiteraard om gebruik te maken van mijn sjablonen voor het designen van je uitnodigingen! 🙂 Hierbij betaal je eenmalig voor je sjabloon en ben je verder vrij om hem te gebruiken zoals jij wilt. Alle save the date templates zijn gemaakt op smartphone formaat, perfect om direct te versturen via whatsapp. De trouwkaarten kun je opslaan als pdf een gemakkelijk uploaden bij een online drukker, waarbij je een fractie van de prijs betaalt in vergelijking met de gebruikelijke kaartensites. Dit is gelijk ook de reden waarom ik Save My Date ben gestart; ik zag dat het goedkoper, makkelijker én leuker kon!

Ik heb inmiddels een ruime collectie stijlvolle aanpasbare sjablonen voor een save the date via whatsapp en trouwkaarten. Kies het design dat perfect bij jullie past en personaliseer hem binnen 5 minuten met jullie eigen tekst en foto’s.

budget bruiloft hack

Verstuur je save the date via whatsapp! Je betaalt dan een eenmalige lage prijs voor het sjabloon en kunt hem helemaal customizen. Ben je klaar, dan sla je je ontwerp op als jpg en stuur je hem direct rond. Easy-peasy en ook nog eens superleuk om te doen.

Op dezelfde manier kun je ook je trouwkaart maken, in dezelfde stijl! Sla je sjabloon op als pdf en stuur hem naar een online drukkerij. Hierbij is drukken echt véél goedkoper dan bij de bekende kaartensites. Je hebt vaak ook nog eens meer keuze qua papiersoort en afwerking.

6. Kies een budgetvriendelijke locatie

Een van de grootste kostenposten van een bruiloft is vaak de locatie. Maar dat betekent niet automatisch dat je de hoofdprijs hoeft te betalen. Brainstorm eens over alternatieven zoals een park, strand of bos. Misschien niet voor de gehele dag, maar zelfs voor een dagdeel kan het al flink schelen in je budget. Zorg wel dat je van tevoren even controleert of je een vergunning nodig hebt. Of misschien ken je wel iemand met een grote tuin? Hoe leuk en makkelijk zou het zijn om je bruiloft daar te geven! Dan kun je ook gemakkelijk je DIY decoraties de dag van tevoren alvast plaatsen/ophangen.

budget bruiloft tip: trouwen in de achtertuin

Een bruiloft in de achtertuin!

7. Slimme cateringkeuzes voor een budget bruiloft

De hapjes en drankjes kunnen een flinke kostenpost zijn, maar ook deze post kun je terugdringen door slimme keuzes te maken en een deel zelf te regelen. Wat dacht je van een foodtruck met -bijvoorbeeld – lekkere pizza slices? Zonder grappen; dat zou ik zelf héél graag willen op mijn bruiloft. Er zijn ook leuke trucks te huur voor koffie en biertjes/cocktails. Super sfeervol en uniek, een bruiloft-foodtruck-festival! 🙂 Ik zou het wel weten! Je kunt daarbij als extraatje ook zelf hapjes regelen voor bijvoorbeeld een snack- & snoepbuffet.

budget bruiloft: maak je eigen snoepjes buffet

Maak een candy bar waar je gasten snoepjes kunnen pakken.

Foodtrucks zijn supergezellig en geven je gasten bovendien ook meer keuze dan bij een diner waarbij je snel beperkt bent in de opties.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen hoef je bij een budget bruiloft zeker niet in te leveren op kwaliteit, sfeer en fun. Hopelijk hebben mijn 7 tips je inspiratie gegeven voor jouw droombruiloft. Cheers to love!

over mij

Hi ik ben Jessica, visual designer. Vanuit mijn home office ontwerp ik voor jullie met veel liefde de mooiste sjablonen. Mijn insteek is om voor een fijne prijs een professioneel en stylish ontwerp te kunnen bieden. Alles is tegenwoordig al duur genoeg toch!? Ik ben 32 jaar, mama van 2 kids (3 en 0), dol op bakken en lekkere kazige pasta’s maar ook een fitness liefhebber. Meer over mij lees je hier.

Plaats een reactie

De waardering van savemydate.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 3 reviews.