Wat is Canva?

Alle sjablonen uit de webshop zijn gemaakt in Canva. Maar wat is Canva eigenlijk? Ik leg het je uit!

Wat is Canva?

Canva is een zeer gebruiksvriendelijke online designtool. Je kunt hier allerlei verschillende dingen in ontwerpen zoals uitnodigingen, menukaarten en save the dates, maar bijvoorbeeld ook visitekaartjes, social media posts, posters, presentaties en zelfs e-books! Met meer dan 60 miljoen maandelijkse actieve gebruiks is het inmiddels voor veel mensen een onmisbare tool geworden.

wat is canva

Hoe werkt Canva?

Canva werkt intuïtief. De interface is duidelijk en snel te begrijpen. Vrijwel iedereen kan aan de slag, je hebt geen technische kennis of ervaring nodig om met Canva wat moois te maken. Aanmelden is 100% gratis en na je aanmelding kan je direct aan de slag, via je pc of via de app op je telefoon. Wil je een vliegende start maken? Bekijk dan mijn blog ‘Canva voor beginners’!

In het Canva voor beginners blogartikel leg ik je de basics uit: het aanpassen van teksten, kleuren, lettertypes, lettergroottes, en het verplaatsen en verkleinen of vergroten van illustraties en foto’s.

Wat maakt Canva de beste online designtool?

Canva bevat veel waardevolle opties en tools. Ik ben als grafisch ontwerper gewend om met Adobe software te werken zoals Photoshop, Illustrator en InDesign, maar voor eenvoudige designs heeft Canva altijd mijn voorkeur. Waarom? Dat leg ik hieronder uit.

Je kunt je ontwerp delen als sjabloon

Dit is voor mij – als eigenaar van Save My Date – natuurlijk de belangrijkste reden om Canva te gebruiken. 🙂 Alle trouwkaart designs, save the date designs en overige bijbehorende designs kan ik vanuit Canva ‘delen als sjabloon’. Hierbij maakt Canva voor mij automatisch een link, en wanneer jij deze link opent maakt Canva in jouw account een kopie van mijn origineel, en kun jij aan de slag met mijn design om hem helemaal naar jouw smaak te maken.

Je kunt je ontwerp exporteren als jpg, png en pdf

Wanneer je tevreden bent met je ontwerp heb je een ruime keuze aan mogelijkheden om hem te exporteren. Stel je hebt een save the date ontwerp gemaakt om via whatsapp te sturen, dan kun je kiezen om hem op te slaan als jpg of png. Wanneer je dit via de app doet slaat hij het bestand op in je filmrol en kun je hem extra gemakkelijk versturen naar vrienden en familie.

Stel je hebt een bijpassende trouwkaart gemaakt en je wil die naar een online drukker sturen (om lekker veel geld te besparen), dan kun je kiezen om hem op te slaan als pdf. Met dit formaat kan de drukker voor jou direct aan de slag.

Je ontwerpen worden automatisch opgeslagen in je account

Je hoeft je geen zorgen te maken over het opslaan van je ontwerpen, want Canva doet dit automatisch voor je! En je kunt je designs altijd terugvinden in je account, op de homepage.

gratis illustraties en afbeeldingen

Dit vind ik zelf een van de leukste features: Canva heeft een enorm grote database met verschillende illustraties en afbeeldingen die je helemaal gratis mag gebruiken in je designs. Je vindt het onder het menu item ‘elementen’.

Zoek bijvoorbeeld eens op ‘blob’ voor mooie organische vormen of op ‘confetti’ voor een feestelijke touch op je kaart.

Sommige elementen hebben een kroontje erbij staan; dit betekend dat het element alleen te gebruiken is bij een pro-account. Dit is de betaalde versie van Canva waarbij je nóg meer opties hebt. Je hebt de pro versie niet per se nodig, maar kunt met de gratis versie dus niet alle elementen gebruiken. Gelukkig zijn er meer dan genoeg gratis elementen beschikbaar om uit te kiezen, dus geen zorgen.

Je kunt je ontwerp animeren

Door op de knop ‘animeren’ te klikken binnen je design kun je kiezen uit verschillende effecten om je design te animeren. Zo kun je van een statisch ontwerp een video maken, en deze vervolgens ook exporteren als video bestand (mp4).

Probeer eens om je save the date te animeren, dat kan een leuke toevoeging zijn. 🙂

“Wat is Canva?” kort samengevat

Kort samengevat? Canva is een gebruiksvriendelijke gratis online designtool voor werkelijk alles wat je maar zou willen ontwerpen. Je kunt gebruik maken van gratis illustraties en afbeelden en bovendien ook je design animeren. Ben je klaar, dan kun je je design exporteren voor elk doeleinde in verschillende bestandsformaten.

Aan de slag!

Ik hoop dat je nu net zo enthousiast geworden bent om aan de slag te gaan met Canva als dat ik ben. Maak je gratis account aan en ga lekker aan de slag! Maar ik hoor je denken; ‘ik ben geen ontwerper”! No problem; dat is waar ik je kan helpen met mijn sjablonen. Browse lekker door de Wedding Templates shop heen om een sjabloon te vinden wat qua stijl helemaal bij je past. Vervolgens kun je dit design helemaal naar smaak aanpassen en personaliseren! 🙂

over mij

Hi ik ben Jessica, visual designer. Vanuit mijn home office ontwerp ik voor jullie met veel liefde de mooiste sjablonen. Mijn insteek is om voor een fijne prijs een professioneel en stylish ontwerp te kunnen bieden. Alles is tegenwoordig al duur genoeg toch!? Ik ben 32 jaar, mama van 2 kids (3 en 0), dol op bakken en lekkere kazige pasta’s maar ook een fitness liefhebber. Meer over mij lees je hier.

2 gedachten over “Wat is Canva?”

Plaats een reactie